3 sposoby na jajko w koszulce

3 sposoby na jajko w koszulce

Kuchnia — zamieściła Adelajda, 28 Maj 2010, 8:31 | odsłon: 15 510
Tagi: , , , ,

Jajecznica, kogel-mogel, jajko na miękko lub na twardo – to potrawy, które każda kobieta wykonuje bezbłędnie. Problem jednak pojawia się, gdy ma przygotować jajko w koszulce. W gruncie rzeczy to wcale nie jest takie trudne.

Z wierzchu biały obłoczek, a w środku zatopione niczym jądro – żółtko. Tak wzorcowo powinno wyglądać jajko w koszulce. Są trzy bardzo łatwe sposoby na prawidłowe i jakże smaczne wykonanie tej potrawy.

1.    Z octem

Do gotującej się wody wlewamy 2-3 łyżki octu. Gdy woda się zagotuje (zacznie bulgotać), rozbijamy surowe jajko i wrzucamy je do środka. Po chwili powstanie jajko w koszulce, które delikatnie wyciągamy z wody (najlepiej do tego użyć dużej łyżki z dziurkami).

2.    Łyżką

Zagotowaną wodę mieszamy łyżką, aż powstanie w środku garnka lej. Odstawiamy łyżkę, szybko rozbijamy jajko i wrzucamy je w sam środek wrzącej i wirującej wody. Można sobie pomóc łyżką, jeśli woda się uspokoi, a jajko jeszcze nie będzie ścięte. Gotowe jajko w koszulce wyciągamy ostrożnie z wody na talerz przykryty papierem ręcznikowym.

3.    Z przezroczystą folią

Jeśli sądzisz, że powyższe dwie metody są zbyt śmiałe, do przyrządzenia jajka w koszulce użyj foli, kubka i odrobiny oliwy. Zagotuj wodę. Wierzch kubka przykryj kwadratowym wycinkiem przezroczystej folii (np. 15 cm : 15 cm). Zrób małe wgłębienie w folii, a następnie skrop ją odrobiną oliwy. Surowe jajo umieść w tym zagłębieniu. Złącz końce folii i zwiń je, aby jajko nie wydostało się ze środka. Taki woreczek z surowym jajkiem zanurz w gorącej wodzie i poczekaj, aż się zetnie.

Jajko w koszulce możesz położyć na chrupiącą grzankę z brokułami lub szpinakiem i polać sosem armeńskim.

Oceń:  (5,00 / 2 ocen. Jeszcze nie oceniałaś)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.