Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

Kuchnia — zamieściła Basia, 15 Październik 2010, 7:34 | odsłon: 3 486
Tagi: , , , ,

Masz dość chlebów pełnych spulchniaczy? Polecam przepis na chleb wieloziarnisty – pokochasz go od pierwszego ugryzienia :) . Ilość składników podanych w przepisie wystarczy na dwie foremki keksowe o wymiarach 10×30.

Składniki:
1 kg mąki krupczatki
1 szklanka otrębów
6 łyżek ziaren słonecznika
6 łyżek siemienia lnianego
4 łyżki pestek dyni (z czego 2 łyżki na posypanie chleba z wierzchu)
3 łyżki sezamu
5 łyżek cukru
1,5 łyżki soli
5 dag świeżych drożdży
1l ciepłej wody

1. Upraż ziarna na suchej patelni.

2. Dokładnie wymieszaj mąkę, uprażone ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże. Zalej ciepłą wodą i wymieszaj łyżką. Ciasto powinno być rzadkie. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

3. Odstane ciasto zamieszaj ponownie kilka razy i wlej do foremek. Odstaw na kolejne 15 minut.

4. Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Chlebki posyp pestkami dyni i włóż do piekarnika. Piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz jeszcze przez 35 minut.

5. Przed wyjęciem z pieca, posmaruj chlebki osoloną i osłodzoną wodą.

Oceń:  (Oceń jako pierwsza!)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.