Ciasto czekoladowe z burakami

Ciasto czekoladowe z burakami

Kuchnia — zamieściła Adelajda, 1 Listopad 2010, 12:27 | odsłon: 11 571
Tagi: , , , , , ,

Buraki jako składnik ciasta czekoladowego? Pewnie myślisz, że ktoś tu oszalała. Ale ten deser zwali cię z nóg. Jest niewiarygodnie smaczny i wykwintny, a przy tym zawiera niewiele mąki i tłuszczu.

Przepis pochodzi z książki Gotuj i chudnij. Jedna porcja zawiera 305 kcal, w tradycyjne czekoladowe ciasto z cukierni miałoby ponad 650 kcal!

Składniki:

250 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
3 średnie jaja
250 g brązowego cukru
1 laska wanilii, pokrojona wzdłuż
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki płynnego miodu
80 g mąki
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
25 g kakao
50 g mielonych migdałów
250 g startych surowych buraków
100 ml mocnej czarnej kawy
30 ml oleju słonecznikowego

Polewa:

150 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mocnej czarnej kawy
1 łyżka esencji waniliowej
3 łyżki płynnego miodu

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C (z termoobiegiem do 140°C).
  2. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok. 20 cm i wysokości 8 cm wysmaruj za pomocą pędzla olejem słonecznikowym. Rozpuść czekoladę w rondlu zanurzonym w garnku z wrzącą wodą i odstaw do wystygnięcia. W dużym pojemniku ubij jajka z cukrem, nasionami wanilii, miodem i syropem klonowym – ma powstać pulchna, niemal biała masa (to potrwa ok. 3 minut). Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i mielone migdały i wszystko delikatnie wymieszaj.
  3. Starte buraki osusz dokładnie papierowym ręcznikiem, aby usunąć całą wilgoć. Za pomocą szpatułki wymieszaj buraki, przestudzoną czekoladę, kawę i olej.
  4. Gotową masę przełóż do foremki i wstaw na półtorej godziny na środkową półkę piekarnika. Przykryj ciasto folią i piecz 30 minut. A teraz test patyczka: wbij go w sam środek ciasta, a jeśli po wyjęciu jest czysty, możesz zakończyć pieczenie (chociaż to ciasto jest naturalnie tak wilgotne, że nawet kiedy jest w pełni upieczone, patyczek może być lekko oblepiony). Wyjmij ciasto i pozostaw do wystygnięcia.
  5. Polewa: roztop czekoladę w rondlu zanurzonym w garnku z wrzącą wodą. Odstaw, dodaj kawę i esencję waniliową. Na tym etapie czekolada trochę zgęstnieje, ale gdy ostrożnie wymieszasz ją z miodem, znów stanie się płynna. Odstaw na 15 minut do wystygnięcia. Przetnij ciasto na dwa krążki, posmaruj polewą w środku, z wierzchu i po bokach.
  6. Udekoruj ciasto według uznania. Np. płatkami róż.

Foto: Everywomansvoice

Oceń:  (Oceń jako pierwsza!)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



    1 Komentarz

Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.

  1. Gotuj i chudnij - 2 lis 2010