Crème caramel

Crème caramel

Kuchnia — zamieściła Adelajda, 9 Listopad 2010, 21:11 | odsłon: 3 179
Tagi: , , , ,

Krem karmelowy jest jednym z najbardziej popularnych deserów we Francji, który najlepiej smakuje świeżo przyrządzony. Poniżej przepis na lżejszą wersję tego tradycyjnego smakołyku.

Składniki:
250 g cukru
4 łyżki wody
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego
425 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki
5 dużych jajek
2 żółtka

Do rondelka z grubym dnem wsyp 175 g cukru, wlej wodę i postaw na ogniu. Przechyl rondelek, aż cukier się rozpuści, doprowadź do wrzenia. Gotuj bez mieszania, aż karmel zbrązowieje. Natychmiast wlej do formy sufletowej o pojemności 1 litra.

Przechyl formę, aż karmel równomiernie pokryje dno. Formę z karmelem postaw w blasze do pieczenia.

Nagrzej piekarnik do temperatury 170°C. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i nożem zeskrob nasionka do rondelka, dodaj mleko i śmietankę. Często mieszając, na umiarkowanym ogniu doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia, przykryj i odstaw na 15-20 minut.

Do miski wbij jajka, dodaj żółtka oraz cukier i ubijaj przez 2-3 minuty, aż masa będzie puszysta. Ubijając, połącz ze stopniowo wlewanym gorącym mlekiem. Masę jajeczną przecedź przez sitko do formy z karmelem. Przykryj formą aluminiową.

Do blachy, w której stoi forma, wlej tyle wody, by sięgała do połowy wysokości formy. Wstaw do piekarnika i piecz w kąpieli wodnej 40-45 minut, aż nóż wetknięty około 5 cm od brzegów formy będzie czysty. Formę z karmelem wyjmij z blachy do pieczenia i na ½ godziny odstaw do ostygnięcia, następnie wstaw do lodówki na noc.

Przed podaniem nożem oddziel krem od ścianek naczynia. Następnie formę przykryj paterą i podtrzymując paterę jedną ręką, drugą odwróć. Ostrożnie unieś formę, aby karmel spłynął na paterę.

Foto: Cavecibum

Oceń:  (Oceń jako pierwsza!)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.