Domowe rogaliki

Domowe rogaliki

Kuchnia — zamieściła Adelajda, 27 Grudzień 2010, 7:50 | odsłon: 5 137
Tagi: , , ,

Cudowny deser do kawy i herbaty na co dzień i od święta.

Składniki:
280 g mąki
po 50 g mielonych migdałów i orzechów laskowych
150 g cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 żółtka
200 g masła
2 łyżki cynamonu
1.5 łyżeczki cappuccino w proszku

  1. Mąkę, migdały, orzechy, 80 g cukru, 1 torebkę cukru waniliowego i sól wsyp do miski. Dodaj żółtka i masło. Zagnieć ciasto i uformuj wałek. Podziel na 3 porcje. Jedną część ponownie zagnieć z 1 łyżeczką cynamonu. Drugą część zagnieć z 1 łyżką cappuccino. Wszystkie trzy porcje schłodź w lodówce przez godzinę.
  2. Ze wszystkich rodzajów schłodzonego ciasta formułuj małe rogaliki. Ułóż je na dwóch blachach przykrytych pergaminem. Rogaliki piecz około 10 minut (w tym czasie ciasteczka powinny lekko zbrązowieć) w uprzednio nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C.
  3. W tym czasie wymieszaj 2 łyżki cukru z cynamonem. Kolejne 2 łyżki wymieszaj z drugim cukrem waniliowym. Ostatnie 2 łyżki cukru połącz z ½ łyżeczki cappuccino. W tych panierkach zamocz jeszcze gorące rogaliki i ułóż na kuchennej kratce. Pozostaw do wystygnięcia.
Oceń:  (Oceń jako pierwsza!)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.