Herbatniczki babuni

Herbatniczki babuni

Kuchnia — zamieściła Adelajda, 29 Grudzień 2010, 8:14 | odsłon: 4 082
Tagi: , , ,

Dwukolorowe ciasteczka, które zawsze wyśmienicie wychodzą, przypomną nam jak słodko smakowało dzieciństwo.

Składniki:
150 g masła
200 g brązowego cukru
2 jaja
2 łyżki śmietany kremówki
400 g mąki
szczypta soli
2 łyżki kakao
50 g polewy czekoladowej
80 g niewolonych orzeszków ziemnych

  1. Stop masło (uważaj, aby się nie zagotowało). Dodaj cukier i częściowo rozpuść go w maśle. Jaja roztrzep ze śmietanką i dodaj do masła. Do tych składników przesiej mąkę i sól. Całość wymieszaj najpierw mikserem, następnie energicznie ręką zagnieć ciasto. Podziel na dwie porcje.
  2. Polewę czekoladową drobno posiekaj. Razem z kakao dodaj do jednej porcji ciasta i wyrób. Posiekaj orzechy i dodaj do drugiej porcji ciasta i wyrób.
  3. Z obu porcji ciasta uformuj wałki jednakowej wielkości. Zawiń w folię przezroczystą. Włóż do lodówki na godzinkę.
  4. Ochłodzone rolady pokrój w plastry 0.5 cm grubości. Dwie blachy z piekarnika przykryj pergaminem lub papierem do pieczenia. Na tym ułóż przygotowane ciasteczka. Piec około 12-14 minut w temperaturze 200°C. Gotowe ciasteczka wyjmij i ostudź na kratce kuchennej.

Foto: Nathalie Dulex

Oceń:  (Oceń jako pierwsza!)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.