Jedz i chudnij! Makaron primavera

Jedz i chudnij! Makaron primavera

Kuchnia — zamieściła Adelajda, 13 Maj 2010, 9:21 | odsłon: 7 810
Tagi: , , ,

Będąc na diecie nie rezygnuj z potraw makaronowych. One też mogą być light! Odmów sobie jedynie przyjemności jedzenia tłustych śmietanowych sosów, którymi polewasz makaron, a z lekkim sercem będziesz mogła jeść wiosenną wersję – pasta primavera.

Makaron primavera

Makaron primavera

Składniki:
Pół paczki ulubionego makaronu (proponujemy zielone kokardki)
20 dag zielonych szparagów
1 szklanka warzywnego bulionu
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 czerwona papryka
30 dag pieczarek
Natka pietruszki
Garść świeżych liści szpinaku
Parmezan
Suszone pomidory w zalewie

1. Do osolonej gotującej się wody wsyp makaron. Szparagi pokrój na ćwiartki i wrzuć na patelnię. Podlej je 1/3 bulionu i gotuj pod przykryciem przez 3 – 5 min.

2. Pokrój w kostkę paprykę oraz umyte i obrane pieczarki. Posiekaj cebulę i wyciśnij 3 ząbki czosnku, a następnie podsmaż je na patelni z dwiema łyżkami oliwy. Dopraw łyżeczką chili i dodaj paprykę oraz pieczarki. Wlej do tego troszkę wody z garnka z gotującym się makaronem. Zawarta w wodzie skrobia zagęści składniki i zastąpi ciężką śmietanę.

3. Do warzyw dodaj (wedle uznania) posiekaną natkę pietruszki i pocięte liście szpinaku. Na koniec dodaj ugotowane szparagi i całość wymieszaj. Podawaj ciepłe warzywa z makaronem, który możesz posypać odrobiną startego parmezanu i udekorować suszonymi pomidorkami.

fot. Superfloss

Oceń:  (Oceń jako pierwsza!)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.