Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokańsku

Kuchnia — zamieściła Basia, 14 Październik 2010, 8:02 | odsłon: 3 817
Tagi: , , , , , , ,

Jeśli tęsknisz za egzotycznymi wakacjami, a nie masz możliwości wyrwać się na tydzień z jesiennej Polski, masz tylko jedno wyjście – zatracić się w orientalnych smakach!

Składniki:
50 dag piersi z kurczaka
2 duże cebule
3 łyżki rodzynek
3 łyżki mąki
3 łyżki posiekanej natki kolendry
5 łyżek oleju arganowego lub oliwy
1/4 łyżeczki zmielonych migdałów
50 g prażonych orzeszków piniowych
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy sumak
szklanka bulionu z kurczaka
sok z cytryny
szczypta soli i pieprzu

1. Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem, obtocz w niej kawałki kurczaka. Najłatwiej jest wsypać mąkę do plastikowej torebki, wrzucić do niej kurczaka i potrząsać woreczkiem do momentu, gdy pokryje się mąką. Mięso usmaż na złoty kolor na 2 łyżkach oleju. Przełóż na miskę.

2. Na patelnię wlej resztę oleju i usmaż na nim cebulę pokrojoną w plasterki (ma mieć złoty kolor). Dodaj ją do kurczaka, a także rodzynki i przyprawy. Całość zalej bulionem i duś przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.

3. Następnie dodaj sok z cytryny, orzeszki piniowe oraz kolendrę. Podawaj z kaszką kuskus, chlebkiem pita oraz gęstym jogurtem naturalnym lub sosem tzatziki.

Oceń:  (Oceń jako pierwsza!)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.