Naleśniki Suzette z kuchni francuskiej

Naleśniki Suzette z kuchni francuskiej

Kuchnia — zamieściła Adelajda, 11 Listopad 2010, 21:13 | odsłon: 3 821
Tagi: , , , ,

Takiego deseru nie powstydziłaby się najlepsza i restauracja. Serwując te naleśniki sowim znajomym, wprawisz ich w apetyczny zachwyt.

Mała uwaga – jedna porcja ma aż 743 kcal

Ciasto:
20 dag mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki roztopionego masła
łyżka likieru pomarańczowego
łyżka drobno posiekanej świeżej skórki z mandarynki lub pomarańczy
3 jaja
2 żółtka
½ litra mleka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia

Nadzienie:
15 dag świeżego masła
10 dag cukru pudru
10 ml likieru pomarańczowego
8 kostek cukru
pomarańcza lub mandarynka

Mąkę przesiej, dodaj całe jaja, żółtka, szczyptę soli i cukier. Zmiksuj, wlewając stopniowo mleko i roztopione masło, na koniec likier i posiekaną skórkę.

Przygotowane cisto odstaw na 2 godziny. Jeśli po tym czasie będzie za gęste, rozcieńcz niewielką ilością wody.

Sparz pomarańczę lub mandarynkę. Potrzyj ją kostkami cukru, aż nabierze żółtego koloru. Następnie wyciśnij sok z owocu i polej nim kostki cukru. Masło utrzyj na pulchną masę z cukrem pudrem, dodając stopniowo rozpuszczone kostki cukru i likier.

Usmaż naleśniki. Połowę naleśnika posmaruj nadzieniem, złóż w trójkąt, zrumień na gorącym tłuszczu. Podawaj na gorąco prosto z patelni. W oryginalnym przepisie gotowe naleśniki polewa się niewielką ilością likieru pomarańczowego, podpala i podaje płonące.

Foto: yummymungbean

Oceń:  (Oceń jako pierwsza!)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.