Piniowe makaroniki

Piniowe makaroniki

Kuchnia — zamieściła Adelajda, 23 Grudzień 2010, 8:09 | odsłon: 5 787
Tagi: , , , ,

Włoskie małe co nieco do kawy. Jedno ciasteczko ma tylko 40 kcal.

Składniki:
200 g mielonych migdałów
100 g posiekanych orzeszków piniowych
300 g cukru
szczypta soli
skórka otarta z ½ cytryny
2 białka
80 g całych orzechów piniowych

  1. Migdały, posiekane orzeszki piniowe, cukier, sól i skórkę cytrynową umieść w misce i wymieszaj. Białko umieść w wysokim naczyniu. Ubij sztywną pianę. Dodaj do masy orzechowej i delikatnie wymieszaj.
  2. Dwie blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na nich łyżeczką ułóż przygotowaną masę orzechową, formując wzgórki wielkości dojrzałej wiśni. Między ciasteczkami pozostaw sporo miejsca, ponieważ rosną w trakcie pieczenia.
  3. Na każdym ciasteczku ułóż po 2 całe orzeszki piniowe. Piecz 10 minut w temperaturze 175°C. Chwilę studź na blasze. Podawaj do swojej ulubionej kawy.

Foto: One Perfect Bite

Oceń:  (5,00 / 1 ocen. Jeszcze nie oceniałaś)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.