Rosyjskie bliny z czarnym kawiorem

Rosyjskie bliny z czarnym kawiorem

Kuchnia — zamieściła Adelajda, 20 Październik 2010, 8:27 | odsłon: 3 775
Tagi: , , , , ,

Według przepisu Marco Pierre’a White’a

Kawiorem częstujemy na ogół wyjątkowych gości. To danie jest bardzo efektowną przekąską, więc warto się trochę postarać. Ciasto należy przygotować dużo wcześniej, aby mogło wyrosnąć.

Składniki:
250 g białego twarożku
garść drobno posiekanego szczypiorku
garść drobno posiekanych liści pietruszki
50 g drobno posiekanej szalotki
2 drobno posiekane ząbki czosnku
250 ml lekko ubitej śmietany kremówki

Bliny:
50 g mąki gryczanej
30 g świeżych drożdży
500 ml pełnotłustego mleka
250 g mąki razowej
4 jaja
szczypta cukru
szczypta soli
80 g masła

Dekoracja:
125 g czarnego kawioru
kilka gałązek kolendry i szczypiorek

  1. Odlej serwatkę z twarożku i przełóż ser do miski. Dodaj zioła, szalotkę i czosnek, polej ubitą śmietaną i włóż do lodówki.
  2. Do miski wsyp mąkę gryczaną, dodaj drożdże i mleko. Przykryj i odstaw na godzinę.
  3. Do zaczynu dodaj mąkę razową, żółtka i cukier, wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na dalsze dwie godziny.
  4. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.
  5. Smaż bliny pojedynczo (powinny mieć 4-5 cm średnicy) na patelni, ok. 2 minuty z każdej strony na jasnozłoty kolor, za każdym razem dodając trochę masła. Po usmażeniu połóż bliny na ciepłym ruszcie, aby nie ostygły.
  6. Bliny nakładaj pojedynczo na talerz. Przy pomocy dwóch łyżeczek deserowych zrób z sera tzw. knelki i połóż je na środku blina. Ozdób kawiorem, małą gałązką kolendry i szczypiorkiem.
Oceń:  (Oceń jako pierwsza!)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.