Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Kuchnia — zamieściła Basia, 14 Marzec 2011, 14:04 | odsłon: 9 552
Tagi: , , ,

Ta prosta sałatka zastąpi tradycyjne kanapki na drugie śniadanie. Jeśli użyjesz tuńczyka w sosie własnym uzyskasz wersję light, tuńczyka w oleju polecamy osobom, które chcą przybrać na wadze.

Składniki:
1/2 małej puszki tuńczyka
1/2 główki sałaty (najlepiej lodowej)
1/2 pomidora
ogórek kiszony
50 g ugotowanego makaronu (rurki lub świderki)
oliwki (jeśli ich nie lubisz możesz je zastąpić kukurydzą konserwową)

Dressing:
sok z cytryny
łyżka oliwy z oliwek
koperek
sól
pieprz

1. Sałatę porwij na małe kawałki, na niej ułóż pomidora pokrojonego w kostkę. Ogórka pokrój w półksiężyce, następnie tuńczyka rozdrobnij widelcem i dodaj wszystko do sałatki. Dołóż do sałatki makaron.

2. Wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Przygotowanym sosem polej sałatkę. Wszystko wymieszaj i posyp posiekanym koperkiem.

Oceń:  (5,00 / 2 ocen. Jeszcze nie oceniałaś)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



    1 Komentarz

  • psotka psotka mówi:

    Ja tam daję i oliwki i kukurydzę :) Ogólnie u mnie w rodzinie podobną sałatkę nazywa się “wszystko co w domu”. Ale ja wolę z ryżem, szczególnie Basmati. Odkryłam kiedyś ten ryż Kupca i do sałatek już innego nie używam. Podoba mi się, że jest sypki i nie chłonie soków z innych składników przez co sałatka wygląda zawsze elegancko na talerzu. Ja jestem ogólnie sałatkowy szajbus :)

Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.