Świąteczne ciasto makowe

Świąteczne ciasto makowe

Kuchnia — zamieściła MagiaKobiet, 8 Grudzień 2010, 8:50 | odsłon: 5 364
Tagi: , , , , ,

Pierwszy raz na to ciasto natknęłam się u AMA i dwa dni temu molestowałam Anię mejlowo o przepis. To chyba najprostsze i najsmaczniejsze ciasto makowe na świecie. W internecie widziałam już wiele wersji tego przepisu, ale dla mnie TEN jest numerem jeden. Jak zwykle trochę utrudniłam sobie pieczenie i zrobiłam swoją masę makową. Uwierzcie mi lub nie jest sto razy lepsza niż kupna!

Składniki:
900g świątecznej masy makowej* (lub 1 puszka masy makowej Bakalland)
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
8 jajek
8 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka przyprawy korzennej**

Tortownica o średnicy 23cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 170st.C.
Jajka miksujemy z cukrem za pomocą miksera. Miksujemy dosyć krótko – tylko do połączenia składników i do pokazania się pierwszych pęcherzyków powietrza, tak by nie rozrzedzić na bardzo całej masy.
Dodajemy porcjami masę makową i miksujemy mikserem na wolnych obrotach.
Dodajemy bułkę tartą i przyprawę i całość mieszamy.
Wylewamy masę do tortownicy i pieczemy ok. 1 godzinę (aż do ’suchego patyczka’).
Studzimy najpierw w formie, a później na kratce.

Więcej smakowitych przepisów autorki znajdziecie na blogu Around the kitchen table.

*Przepisy na masę piernikową i mieszankę przypraw korzennych znajdziecie na blogu.

Oceń:  (Oceń jako pierwsza!)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.