Zupa z czerwonej papryki z limonką

Zupa z czerwonej papryki z limonką

Kuchnia — zamieściła Basia, 14 Listopad 2010, 13:11 | odsłon: 4 269
Tagi: , , , , ,

Łatwa w przygotowaniu zupa dla amatorów ostrych dań.

Składniki:
4 małe, czerwone papryki pomidorowe
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
1 łyżeczka oliwy z oliwek
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 l bulionu (może być warzywny)
skórka z limonki (lub małej cytryny)
sól, pieprz
świeża bazylia do dekoracji

1. Oczyszczoną paprykę drobno pokroić, posiekać cebulę, razem dusić na oliwie aż do zmięknięcia.

2. Dodać chili pokrojone w talarki i wyciśnięty czosnek oraz przecier pomidorowy. Wlać połowę bulionu, doprowadzić do wrzenia i następnie dusić 10 minut. Przestudzić.

3. Całość zmiksować, dodać pozostały bulion, startą skórkę oraz sok z limonki, doprawić solą i pieprzem. Ponownie zagotować i od razu podawać przyozdobioną świeżą bazylią.

Oceń:  (Oceń jako pierwsza!)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.