Czarny bez – dla zdrowia, dla urody

Czarny bez – dla zdrowia, dla urody

Uroda — zamieściła Marta, 20 Luty 2011, 22:05 | odsłon: 4 100
Tagi: , , ,

W 1998 r. w Australii zdobył status rośliny leczniczej roku, ale znany był już w starożytności. Hipokrates określał go mianem podręcznej apteczki i zalecał jako środek przeczyszczający, moczopędny i uśmierzający ból, także w schorzeniach ginekologicznych. Czarny bez – dobrodziejstwo natury.Czarny bez

O skutecznym wpływie tej rośliny na zdrowie i urodę przystępnie i obrazowo pisze Ellen Heidböhmer, autorka książki “Czarny bez” (Wydawnictwo RM).  Warto sięgnąć po tę publikację, by przekonać się, jak wspaniałe właściwości mają krzewy, które obficie porastają każdy niemal region naszego kraju.

Dawniej czarny bez często wykorzystywano w kuchni. Do kompotu z jego owoców dodawano jabłka – napój ten, bogaty w witaminy, wzmacniał organizm, a kwiatostany bzu, usmażone w cieście naleśnikowym, do dziś są uważane za prawdziwy przysmak. Lecznicze działanie kwiatów czarnego bzu służyło pozbyciu się grypy, kaszlu, bólu gardła. Tak jest zresztą do teraz, bo sok z czarnego bzu to prawdziwa bomba dobroczynnych składników: witaminy C (aż 260 mg/l), potasu, fosforu, azotu, żelaza, aminokwasów. Owoce m.in. wzmacniają odporność i nerwy, poprawiają trawienie i wychwytują wolne rodniki, z kolei liście obniżają ciśnienie krwi, hamują procesy zapalne, działają oczyszczająco i rozkurczowo. Mnóstwo leczniczych substancji zawartych jest również w kwiatach i korze rośliny.

Dziś czarny bez z powodzeniem stosowany jest w leczeniu takich schorzeń, jak astma, bóle gardła, bóle zębów, bóle uszu, reumatyzm, a także w przypadku obrzęków, zapalenia stawów, zapalenia spojówek, zapalenia zatok przynosowych. Nie sposób wymienić wszystkich, na które dobroczynny wpływ ma bez, tak wiele zawiera zbawiennych składników.

Niezwykle cenne są w książce Ellen Heidböhmer opisy sposobów przyrządzania poszczególnych lekarstw z czarnego bzu. Wyjątkowy jest również dodatek z przepisami kulinarnymi z czarnym bzem w roli głównej. Roślina ta jest wyśmienitym składnikiem sałatek, zup, ciast, deserów i mięs, podkreśla ich smak i zachowuje niektóre dobroczynne właściwości. Króluje również w potrawach wegetariańskich oraz jako składnik drinków i alkoholi.

Intrygujący wydaje się przepis na bowl z czarnego bzu (8 porcji):

- 10 kwiatostanów czarnego bzu

- 300 g cukru

- sok z 2 cytryn

- 1 pokrojona w plastry cytryna

- pęczek mięty pieprzowej

- butelka wytrawnego białego wina

- butelka szampana brut

Kwiatów czarnego bzu nie myć, jedynie dobrze otrząsnąć, włożyć do dużej miski, zalać litrem zimnej wody. Dodać cukier, sok i plasterki cytryny oraz miętę. Odstawić na dobę do lodówki, od czasu do czasu zamieszać.

Odcedzić, dolać schłodzone wino i szampana. Udekorować plasterkami cytryny, kilkoma świeżymi kwiatami i listkami mięty pieprzowej.

Smacznego na zdrowie!

Oceń:  (Oceń jako pierwsza!)
Ładowanie ... Ładowanie ...

.



Skomentuj

Musisz być zalogowana aby skomentować.